Over moon

arrow icon pointing downs

OVER MOON LEGAL AND COMPLIANCE

Uw bedrijf vormt voor u het centrum van het universum. Juridisch en compliance zijn als de zon: zij zijn van vitaal belang voor uw onderneming. Maar rechtstreeks in de zon kijken, werkt verblindend. Daarom is MOON hier. MOON helpt op de regels te reflecteren. Een nieuw perspectief te bieden. De zaken van een afstandje te bekijken. MOON is er voor u, klaar om precies de juiste hoeveelheid licht te verschaffen in de duisternis.

De branchefocus van het kantoor ligt op bijzondere industrieën, met name in de gezondheidszorg en levenswetenschappen. Cliënten die zich bij MOON legal & compliance thuis zullen voelen zijn ondernemingen in de farmaceutische en gezondheidssector, zoals producenten en leveranciers van producten zoals geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, gezondheidsproducten en cosmetica, bedrijven in de gezondheidszorg en reclame- en communicatiebureaus die voor deze sectoren werkzaam zijn.

De juridische focus van het kantoor ligt op het reclamerecht en merkenrecht. Uiteraard kan MOON legal & compliance ook van dienst zijn bij alle rechtsgebieden die daar mede bij komen kijken, zoals auteursrecht, handelsnaamrecht, contractenrecht, bescherming van vormgeving, oneerlijke handelspraktijken, bescherming van know how en de regelgeving met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens.

Of het nu gaat om het op weg helpen in het prille beginstadium van een idee, procederen in geval van een conflict of het vastleggen van afspraken: MOON legal & compliance is er voor ú.

MOON legal & compliance werkt in beginsel op basis van een uurtarief. In overleg kan worden gewerkt met een fixed fee, capped fee of abonnement. Neem contact op om te zien wat MOON legal & compliance voor u kan betekenen en de mogelijkheden te bespreken.

Ook kunt u bij MOON legal & compliance terecht voor zakelijke mediation en intervisie voor de advocatuur.

Marloes Meddens-Bakker sitting at desk at Moon legal
“Ik ga uit van wat wél kan, zoek mee naar mogelijkheden en fungeer graag als verbinder tussen legal & compliance en de business.
Marloes Meddens-Bakker
Oprichter
MOON legal & compliance

Over marloes Meddens-bakker

Marloes is advocaat sinds 2007. Zij werkte ruim acht jaar bij een gerenommeerd nichekantoor op het gebied van intellectueel eigendomsrecht. Hier specialiseerde zij zich in het (Europese en Benelux-) merkenrecht en het (geneesmiddelen) reclamerecht. Verder deed zij diepgaande kennis op van het auteursrecht, modellenrecht, algemeen  contractenrecht en de wetgeving op het gebied van bescherming van persoonsgegevens.

In 2016 verbond zij zich aan The Law Factor – advocaten voor innovators. Inmiddels zelf ondernemer, leerde zij hier haar hoge niveau van kennis combineren met doelgerichte afwegingen. Zij maakte naam binnen de farmaceutische industrie, mede door haar interim werkzaamheden als juridisch adviseur bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Zij heeft een voorliefde voor vraagstukken over merken voor geneesmiddelen, reclameclaims (waaronder het onderscheid tussen reclame en informatie) en reclame voor bijzondere producten zoals geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, gezondheidsproducten en cosmetica.

In 2021 richtte zij Moon legal & compliance op. Hier staat zij cliënten bij uit de geneesmiddelenindustrie en aanverwante industrieën, zoals de medische hulpmiddelenindustrie en communicatie- en reclamebureaus die ook in deze branche werkzaam zijn. Haar achtergrond resulteert in kwalitatief hoogwaardige analyses, met praktische adviezen en bruikbare kosten-baten afwegingen.

Marloes is ook opgeleid tot mediator. Zij behaalde het theorie-examen van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) met de hoogst mogelijke score. Daarnaast is zij geregistreerd intervisiebegeleider voor de advocatuur.

Nevenactiviteiten
Voormalige nevenactiviteiten
 • Redactie Journaal Farmarecht
 • Bestuurslid en secretaris Vereniging Farma en Recht (VFenR)
Lidmaatschappen
 • Vereniging Farma en Recht (VFenR)
 • Vereniging voor Reclamerecht (VvRr)
 • Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV)
 • Vereniging Intellectuele Eigendom Proces Advocaten (VIEPA)
 • Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM)
 • Pharmaceutical Trade Marks Group (PTMG)
 • Female Intellectual Property Experts (FIPE)
 • Nederlandse Vereniging voor Farma Managers (NVFM)
 • Praktizijns-Sociëteit

RECENTE werkzaamheden

Een geneesmiddelenfabrikant assisteren bij het formuleren van een antwoord aan de CGR in het kader van de steekproefsgewijze controle van het Transparantieregister Zorg. De CGR concludeerde dat de financiële relatie volledig in lijn was met de regelgeving.

Nadat overleg en een sommatiebrief geen soelaas hadden geboden, startte MOON legal & compliance voor haar cliënt een oppositieprocedure bij het EUIPO en een inbreukprocedure bij de rechtbank Midden-Nederland. Na de comparitie is de zaak alsnog geschikt, met een voor de cliënt van MOON legal & compliance bevredigend resultaat.

Een procedure bij de Codecommissie en de Commissie van Beroep van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). De cliënt van MOON legal & compliance won de zaak in beide instanties.

Diverse adviezen aan gerenommeerde advocatenkantoren op het gebied van geneesmiddelenreclamerecht. Dankzij haar specialistische kennis heeft Marloes snel met deze kantoren mee kunnen denken en van praktisch advies voorzien.

Zaak over auteursrecht/plagiaat. Na een sommatiebrief van MOON legal & compliance werd de inbreukmakende publicatie teruggetrokken. De daaropvolgende procedure eindigde in een voor de cliënt gunstige schikking.

Meer over MOON en Marloes

MOON legal & compliance is de handelsnaam van mw. mr. M. Meddens-Bakker (Marloes).

Marloes is lid van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en staat als advocaat op het tableau ingeschreven met BAR nr. A22171.

MOON legal & compliance is ingeschreven in de KVK met nr. 65755405. Het BTW nr. is NL002102962B55.

Marloes heeft in het rechtsgebiedenregister van de NOvA het volgende rechtsgebied geregistreerd: intellectueel eigendomsrecht. Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar tien opleidingspunten te behalen op dit rechtsgebied.

Daarnaast is Marloes bij de NOvA geregistreerd als intervisiebegeleider. Dit betekent dat zij intervisies mag begeleiden in het kader van de voor advocaten verplichte kwaliteitstoetsen.

Marloes is verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid bij AON Risk Solutions conform de eisen van de Verordening op de Advocatuur.

De waarneming wordt verzorgd door mw. mr. B.S. Bauer.

MOON legal & compliance kan geen derdengelden ontvangen omdat zij geen derdengeldenrekening tot haar beschikking heeft.

Op alle door MOON legal & compliance aanvaarde opdrachten zijn algemene voorwaarden van toepassing, welke een aansprakelijkheidsbeperking bevatten. De algemene voorwaarden worden op verzoek kosteloos toegestuurd en zijn tevens raadpleegbaar onderaan deze pagina, evenals de kantoorklachtenregeling en de privacyverklaring.

MOOn denkt graag mee

Neem contact op om te zien wat Moon voor u kan betekenen en de mogelijkheden te bespreken. Kennismaken is kosteloos.

contact